Kvinnor i rymden

Universum är något som under alla tider har förundrat oss människor, kvinnor som män. Trots att vi har lärt oss mycket är universum än idag ett stort mysterium. Det finns så mycket kvar att lära sig. Alla kulturer genom historien har haft egna teorier om universum och alla dess stjärnor och planeter.

Vår fantasi är gränslös och så är även alla de historier som vi genom tiden har knåpat ihop om rymden – att universum är fullt av uråldriga gudar och intelligenta varelser från andra planeter är bara två exempel av många.

Man har så gott som alltid försökt komma på sätt att lära sig mer om och utforska detta oändliga mysterium. Teleskop, sonder och sateliter, ja, till och med rymdresor.

Alla har vi nog hört talas om Neil Armstrong, den första människan som satte sin fot på månen. Något som man däremot inte har hört så mycket om är alla kvinnor som har besökt vårt universum. Detta kanske inte är så konstigt, eftersom av de fler än 500 rymdfararna genom tiderna har mindre än 100 varit kvinnor.

Av de kvinnor som varit i rymden var Valentina Teresjkova den första som skickades upp, när hon den 16 juni 1963 lyfte med rymdfärjan Vostok 6. Valentina färdades 48 varv i omloppsbana runt jorden, vilket tog två dygn, 22 timmar och 50 minuter.

Valentina föddes 1937 i en liten by i västra Ryssland. Redan när hon var ung utvecklade hon ett intresse för fallskärmshoppning, och det var hennes kunskaper inom detta som senare gjorde att hon blev antagen till det sovjetiska rymdprogramet. Tillsammans med tre andra kvinnor blev Valentina rekryterad till kosmonaututbildningen. Dock var det bara hon som faktiskt blev kosmonaut.

Efter att Valentina besökte rymden har fler kvinnor följt i hennes fotspår.

Av de amerikanska kvinnor som varit i rymden var Sally Ride först, när hon lyfte den 18 juni 1983. Detta skedde alltså 20 år efter Valentina Terejskova, och därmed kom hon på tredje plats totalt av alla kvinnor i rymden. Sally ledde också ett företag som hade som mål att fler flickor skulle intressera sig för naturvetenskap.

Av alla brittiska kvinnor blev Helen Sharman år 1991 den första att besöka rymden. Av 13000 sökande var det just hon som valdes ut för rymdresan.

Den som spenderat mest tid i rymden av alla kvinnor är dock Peggy A. Whitson, som befunnit sig där i mer än 376 dagar.