Hur man skapar ett doftljus och vad man behöver

Doftljus sätter en mysig prägel på ett rum eftersom de sprider en god doft när man tänder dem. De finns med en rad olika dofter. För att skapa ett eget doftljus behöver du sojavax, stearin eller gamla ljusstumpar, vekar, kärl och kastrull, något att röra om med, termometer, doftolja, färg, en form att gjuta ljuset i och en pinne.

Så här går det till när du skapar ett doftljus

Du smälter för vaxet i ett vattenbad, sedan smälter du det sakta på medelhög värme. Det är viktigt att röra om med jämna mellanrum. Lämna aldrig vattenbadet utan uppsikt. Använd inte heller mikrovågsugn – det rekommenderas ej. Använd termometer och låg temperaturen stiga till ca 70-90 grader. Sedan häller du i din doftolja, ca 6-10%. Du håller också i eventuell färg i det här läget. Sedan är det dags att röra om i minst två minuter. Sedan låter du vaxet svalna till 50-60 grader. Och samtidigt gör du i ordning formar eller brukar. Du fäster veken i botten. Häll sedan över vaxet försiktigt. Du fäster veken mellan två pinnar. Och du väntar sedan i minst 1 dygn innan du tänder ljuset för första gången. Om du inte blir nöjd får du prova igen, och igen, tills resultatet blir som önskat.